Warmte deert triatleten niet: volop genieten tijdens DUIN Triathlon & Duathlon

 In Geen categorie

Dat het warm zou worden tijdens de eerste dag van DUIN Triathon & Duathlon was al een aantal dagen duidelijk. En dus werd het, met temperaturen rond de 25 graden, ook warm. Maar die uitzonderlijk hoge temperatuur kon de pret niet drukken: het publiek werd getrakteerd op prachtige races. Er werden Nationale en Europese titels verdeeld en daarnaast werd er vooral heel veel genoten.

NK & BK Duathlon

De dag begon met het NK & BK Duathlon over 10 kilometer hardlopen, 60 kilometer fietsen en nogmaals 10 kilometer hardlopen. De wedstrijd werd gewonnen door de Belg Jan Petralia die daarmee Belgisch Kampioen werd. Nederlands kampioen werd Yennick Wolthuizen, die overall tweede werd. ,,Natuurlijk ben ik heel blij met deze nationale titel en het prolongeren ervan, maar ik vind het ook jammer dat Jan sneller dan me was. Het samenvoegen van het NK en BK voegt een extra dimensie aan de wedstrijd toe, dus dan wil je als sportman ook gewoon de ‘hele race’ winnen. Dan wil ik niet dat er iemand voor me eindigt.”

Bij de vrouwen ging de winst naar de oppermachtige Marina van Dijk. De Nederlandse was oppermachtig en hoefde in tegenstelling tot Wolthuizen geen Belgische concurrente voor zich te dulden. Na het fietsonderdeel had Van Dijk al een voorsprong van ruim zes minuten. ,,Op de fiets gaf ik alles om een zo groot mogelijke voorsprong te pakken. Toen ik vervolgens wist dat de voorsprong zó groot was, kon ik rustiger aan doen tijdens de laatste tien kilometer lopen. Ik heb de wedstrijd relaxed kunnen uitlopen.”

EK Politietriathlon OD

Het EK Politietriathlon (1500 meter zwemmen, 40km fietsen, 10km lopen) dat daarop volgde was een minstens even groot succes. De winst ging uiteindelijk naar de Oostenrijkse Christian Birngruber. Vier jaar geleden werd hij nog tweede, maar nu was hij dus de sterkste. ,,Wat een geweldige wedstrijd is het hier. Het parcours is vlak en er staat veel wind. Ik geniet daar wel van, maar ik ben het niet gewend. In Oostenrijk ben ik omringd door bergen. Hoe dan ook: ik heb ontzettend genoten”, aldus de kersverse Europees Kampioen

Minder genoten had de Duitse winnares die zich met haar overwinning ook tot Europees Kampioen kroonde. Stephanie Weis uit Duitsland ging helemaal kapot tijdens het afsluitende looponderdeel. ,,Ik ben gesloopt. Echt gesloopt”, sprak ze direct na de finish. Uithijgend en liggend op de grond. ,,Maar ik ben zo blij dat ik heb gewonnen. De warmte maakte het zwaar en op het einde kon ik echt geen tempo meer houden. Tijdens de laatste vijf kilometer ging ik helemaal kapot. Maar dan ook echt helemaal kapot. Maar, ik ben Europees Kampioen! Woah!”

Olympische Afstand

Daarna ging ook nog de Olympische Afstand voor recreanten van start. Deze afstand was prooi voor Dirk Wijnalda uit Bunnik. ,,Ik zag deze wedstrijd als een soort training, kon de race dus ook heel relaxed benaderen. Met zwemmen ben ik nog niet waar ik moet zijn, maar het fietsen en lopen ging goed. Een parcours als dit ligt mij ook wel: het ging vrij soepel allemaal. Natuurlijk was het warm en zeker de laatste loopkilometers zijn dan zwaar, maar ik ben voor nu tevreden.”

Bij de vrouwen werd er gewonnen door Rosalien van Elp. Vooraf had zij nog gedacht tijdens het lopen uit te stappen, ze is namelijk net hersteld van een enkelblessure, dus ze verraste zichzelf ontzettend met de overwinning. ,,Met het zwemmen heb ik handig gebruik gemaakt van een goede zwemmer voor me. Tijdens het fietsen heb ik zo hard mogelijk gereden om tijdens het lopen te kijken hoe lang ik het kon volhouden. En dat lukte dus aardig”, aldus de triatlete die in voorbereiding is op IronMan Luxemburg. Daar doet ze over een maand een halve triathlon. ,,Dit zijn dan zeker mooie opstekers.”

Voor alle uitslagen van alle wedstrijden, inclusief tijden, kun je hier terecht.

Recente berichten

Leave a Comment

Contact Us

Stuur ons een bericht voor je vragen over onze evenementen. Je krijgt snel bericht.