Bondscoach Armand van der Smissen: ‘WK in eigen land is mooiste dat er is’

 In nieuws

Met het NK Duathlon op komst – op 11 april wordt dit kampioenschap naast de Tijdrit Almere georganiseerd – kijkt bondscoach Armand van der Smissen alvast vooruit op een mooie wedstrijd, maar zeker ook een stap verder. ,,Dit is een mooie stap naar het WK, dat in september in Almere wordt gehouden. En zo’n belangrijke wedstrijd in eigen land, dat is het mooiste dat er is.”

Voor beide wedstrijden hoopt Van der Smissen alvast op een spannende race. ,,Als coach vind ik het altijd belangrijk dat je een sterk deelnemersveld hebt. Of het nou om pro’s of Age Groupers gaat: eigenlijk maakt dat geen enkel verschil. Daarom is het ook goed om te weten dat het NK Duathlon op 11 april direct geldt als kwalificatiemoment voor het WK Duathlon. Dat is dus een extra reden om er aan de start te verschijnen.” Volgens van der Smissen kwalificeren de winnaars en beste beloftes zich er direct voor het WK. ,,Maar wel onder de voorwaarden dat ze een bepaalde looptijd in de benen hebben en dat ook kunnen aantonen. Daarnaast heb ik de mogelijkheid om nog startplekken toe te bedelen.”

‘Met grote ploeg naar WK’

De kwalificatie-eisen voor de elite liggen wellicht iets lager dan in andere jaren, maar dat heeft volgens Van der Smissen een hele duidelijke reden. ,,De insteek is om met een grote ploeg naar het WK in eigen land te gaan. Het is dichtbij huis, daardoor kost het weinig, dus dan vind ik ook dat we de morele plicht hebben om dit evenement te ondersteunen. Maar ik vind ook dat we ons dan goed moeten laten zien en voorin mee kunnen doen.”

Van der Smissen kijkt dan ook heel erg uit naar het WK. ,,Dit is de promotie van de sport: hier wil je gewoon bij zijn. Ik weet nu al van een aantal atleten waarvan je het misschien niet direct verwacht, dat ze toch héél gemotiveerd zijn om te gaan knallen in Almere. Ja, dat vind ik mooi.”

‘Er kunnen mooie dingen gebeuren in Almere’

Overigens denkt Van der Smissen ook alvast een stapje verder en probeert hij alles om zoveel mogelijk topatleten te enthousiasmeren voor het WK. ,,Ik denk dan aan atleten die sterk zijn op de stayertriathlon, zoals bijvoorbeeld Marco van der Stel, Quinty Schoens, Maya Kingma en Donald Hillebregt. Natuurlijk weet ik dat voor een groot aantal van deze atleten de Olympische Spelen hoofddoel is, maar ik zou ze natuurlijk heel graag aan de start hebben bij het WK. Ze zouden een enorme meerwaarde hebben voor de ploeg.”

Oké, dat is dus iets voor latere orde en afhankelijk van of de Nederlandse atleten zich zullen plaatsen voor Tokyo en zo ja, hoe het toernooi daar dan verloopt. ,,Maar dat er in Almere mooie dingen kunnen gaan gebeuren, dat weet ik wel zeker.”

Recente berichten

Leave a Comment

Contact Us

Stuur ons een bericht voor je vragen over onze evenementen. Je krijgt snel bericht.