Daan de Groot en Diede Diederiks overtuigend naar prachtige titels Open NK Duathlon

 In nieuws

De inzet was hoog, de spanning minstens zo groot: in Almere werden vandaag de Open Nederlandse titels Duathlon verdeeld. Na 10 kilometer hardlopen, 40 kilometer fietsen en nogmaals 5 kilometer hardlopen kon de balans worden opgemaakt en bleken twee atleten met overmacht de sterksten: Daan de Groot en Diede Diederiks.

Daan de Groot gold bij de start al als favoriet en werd onlangs nog vierde op het WK Powerman in Zofingen. Vandaag had hij dan ook maar één doel: winnen. Toen hij tijdens de eerste run, tien kilometer in 30:48 minuut, samen kwam te zitten met Thomas Cremers die het tempo bepaalde, en Mathijs Weijkamp, verbaasde hij zich vooral over het hoge tempo. “Toen was ik even niet zo zeker van mijn zaak. Als er ook zó hard gefietst zou worden, kon het wel eens heel spannend gaan worden”, zou hij daar na de finish over zeggen.

Zover kwam het echter niet, want uiteindelijk was het De Groot die op de fiets zelf het tempo begon te bepalen en eigenlijk al in de eerste kilometers bij iedereen wegreed. Vanaf dat moment had hij een voorsprong te pakken die hij niet meer kwijtraakte en werd het een echte ‘one man show’. Zijn veertig kilometer fietsten werkte hij af in een tijd van 58:54 minuut en zijn afsluitende vijf kilometer in 16:24 minuut.

Bram Smit, die vooral op de fiets goede zaken deed en flink naar voren reed, claimde uiteindelijk het zilver in een tijd van 1:49:41 uur. Mathijs Weijkamp, die tijdens de eerste run al van voren zat, werd derde in een tijd van 1:50:45 uur.

Bij de vrouwen was er sprake van een ander wedstrijdverloop, want Diederiks keek na de eerste run nog tegen een achterstand aan. Ann Schoot Uiterkamp noteerde de snelste looptijd, namelijk 34:01 minuut, en pakte zo een voorsprong van ongeveer anderhalve minuut op Diederiks en ook Sophie van der Most.

Op de fiets kostte het Diederiks, die toen wegreed bij Van der Most, zo’n 28 kilometer om dat gat te dichten. Op dat punt werd de wedstrijd meteen ook beslist, want Schoot Uiterkamp moest wegens stayeren een tijdstraf van twee minuten uitzitten. Na de finish liet de topatlete weten teleurgesteld te zijn, maar de tijdstraf te begrijpen (“De andere meiden waren gewoon sterker vandaag.”)

Diederiks op haar beurt was enigszins verbaasd met haar overwinning, omdat duathlon naar eigen zeggen niet haar specialiteit is. Haar voorsprong kwam echter nergens meer in gevaar en zo claimde ze de Nederlandse titel na 2:00:38 uur. Van der Most werd tweede in 2:02:40 uur en Schoot Uiterkamp werd nog wel derde na 2:03:40 uur.

Alle uitslagen, inclusief die van de junioren, vind je hier.

 

Recente berichten

Leave a Comment

Contact Us

Stuur ons een bericht voor je vragen over onze evenementen. Je krijgt snel bericht.