Meervoudig winnaar Remco Grasman: ‘Tijdrit Almere is echt in mijn hart gaan zitten’

 In Geen categorie

Na een periode van blessures, Remco Grasman had de afgelopen jaren onder andere te kampen met tweemaal een longembolie, een ellenboog uit de kom en meest recent een gebroken heup, lijkt de hardrijder weer volledig gebrand op een overwinning bij de Tijdrit Almere. ,,Dat is echt mijn wedstrijd en ik voel me zelfs een beetje ambassadeur van de race”, aldus de meervoudig winnaar. ,,Ik leef altijd naar deze wedstrijd toe.”

Grasman won in het verleden eigenlijk alles wat er maar te winnen viel. Niet alleen veelvuldig de Tijdrit Almere, maar ook andere grote wedstrijden waaronder het NK en WK voor eliterijders zonder contract. ,,Maar toen ik vervolgens allerlei blessures kreeg, was het best lastig om daar mentaal bovenop te komen. Ik ben iemand met enorm veel prestatiedrang: dat heeft er altijd al ingezeten. Ook in de tijd dat ik nog aan triathlon en hardlopen deed. Ik wil altijd en overal het maximale uithalen. Maar dat gaat dus wel met vallen en opstaan.”

Remco Grasman tijdens zijn eerste deelname in 2012. (Foto: aangeleverd)

Gelukkig heeft Grasman al meerdere keren laten zien dat hij dat ‘opstaan’ beheerst. Dat hij over voldoende veerkracht beschikt om telkens weer terug te komen, hoe groot een tegenslag soms ook mag lijken. ,,Na de heupbreuk, nu precies een jaar geleden opgelopen bij een valpartij tijdens een training, is mijn lichaam helemaal uit balans. Mijn benen verschillen ongeveer twee centimeter in lengte. Daardoor ga je heel anders fietsen. Dat kun je slechts gedeeltelijk oplossen. Gelukkig ben ik zelf gespecialiseerd in ‘bike fitting’ en is mijn conditie nog steeds heel goed. Oké, er ís krachtafname en dat komt ook niet meer terug, maar mijn wil om te winnen is er nog steeds.”

De manier van trainen is voor Grasman overigens niet veranderd. Nog steeds zit hij uren – gemiddeld vijftien per week – op de fiets en wordt hij bijgestaan door trainer Guido Vroemen. ,,Ik ben nu 46 en eigenlijk is het ongelooflijk als je ziet dat ik nog zo hard kan rijden. Dat zegt Guido ook heel vaak”, aldus Grasman. ,,Vooral dat ik mentaal zó sterk ben. Maar eerlijk is eerlijk, mijn leeftijd begint nu wel een beetje zijn tol te eisen.”

Grasman jaren later weer in Almere, dit keer wel op een volledig afgestelde tijdritfiets. (Foto: aangeleverd)

Desalniettemin wil Grasman de Tijdrit Almere op 20 april zeker winnen. Het is de wedstrijd waar hij in 2012 voor het eerst aan de start stond en op een ‘normale racefiets’ toch een gemiddelde snelheid van bijna veertig kilometer per uur haalde. Een jaar later kwam hij terug en reed hij 43 kilometer per uur gemiddeld op een tijdritfiets. In 2014 begon hij met winnen en in 2017 brak hij, ondanks slecht weer, het parcoursrecord. ,,Deze wedstrijd is in mijn hart gaan zitten. Ik heb ook echt heel veel zin in 20 april en sta te trappelen om weer los te mogen. De Tijdrit Almere is één van de best georganiseerde tijdritten die ik ken. Er is een startpodium, een speaker, alle faciliteiten voor de wielrenners maar ook voor het publiek: eigenlijk alles om je mooi te kunnen onderscheiden van andere wedstrijden.”

Recente berichten

Leave a Comment

Contact Us

Stuur ons een bericht voor je vragen over onze evenementen. Je krijgt snel bericht.