FAQ

Heb je een vraag? Kijk eerst eens bij deze veelgestelde vragen.

Wanneer krijg ik mijn deelnemerspakket?

Jouw deelnemerspakket ligt klaar op locatie op zaterdag 18 of zondag 19 mei!  Na inschrijving via de website ontvang je van ons een bevestiging per e-mail. Ongeveer een week voorafgaand aan het evenement ontvang je van ons de laatste deelnemersinformatie. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze social media kanalen!

Waarom heb ik geen bevestiging ontvangen?

Heb je jezelf ingeschreven, het bedrag voor jouw inschrijving betaald maar geen bevestiging ontvangen per e-mail? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@start-2-finish.nl.

Kan iedereen deelnemen aan de DUIN Triathlon & Duathlon?

Zeker! Iedereen, van beginner tot gevorderde triatleet, kan meedoen aan de DUIN Triathlon of Duathlon.

Heb je nog nooit een triathlon gedaan? Bij de DUIN Triathlon vinden we dat iedereen een triathlon moet kunnen doen en daarom hebben we een speciale ‘Rookie Race’ in het leven geroepen. Meer informatie hierover vind je hier.

De wedstrijden van de Teamcompetities zijn alleen toegankelijk voor teams die zijn ingeschreven voor deze competitie.

Ik kan of wil niet alle drie de onderdelen afleggen. Kan ik wel meedoen?

Ja, ook als je niet alle drie de onderdelen kunt of wilt afleggen, kan je deelnemen aan de DUIN Triathlon. In dit geval schrijf je je in met een relay team van 2 of 3 personen. Afhankelijk van de grootte van het team neemt een teamlid 1 of 2 onderdelen voor zijn of haar rekening.

Deelnemen met een relay team kan zowel op de Sprint- als de Olympische Afstand.

Hoe is de prijs voor deelname opgebouwd?

De prijs voor deelname aan de DUIN Triathlon & Duathlon bestaat uit drie delen:

  • Afhankelijk van de afstand waarvoor je je inschrijft, betaal je een bepaald bedrag aan inschrijfgeld
  • Als je geen lid bent van de Nederlandse Triathlon Bond, betaal je voor een daglicentie. Dit geldt als een verzekering. De hoogte van dit bedrag hangt af van de afstand waarvoor je je inschrijft.
  • Indien je geen eigen chip hebt, koop je bij je inschrijving een groene chip. Als je een eigen groene chip hebt, betaal je slechts een toeslag van € 1,50.

Het inschrijfgeld per afstand vind je hier.

Door wie wordt de DUIN Triathlon & Duathlon georganiseerd?

De DUIN Triathlon & Duathlon wordt georganiseerd door Stichting Start2Finish. De organisatie organiseert al ruim 10 jaar verschillende duursportevenementen en is ook betrokken bij de organisatie van de Challenge Almere-Amsterdam.

Meer informatie over het organisatieteam vind je hier.

Hoe blijf ik warm na het zwemmen?

Eigenlijk vooral door heel hard te fietsen. Maar natuurlijk kun je ook een kleine handdoek meenemen zodat je je even snel een beetje kunt afdrogen tijdens de onderdelen. Als je een trisuit onder een wetsuit draagt dan droogt deze wel snel op. Het materiaal van een trisuit neemt geen water op zoals katoen, en droogt wel snel.

Moet ik mijn fiets op slot zetten?

Nee, dat hoeft niet. Je fiets zet je op de voor jou bestemde plek in de wisselzone. Hier is altijd bewaking van de organisatie aanwezig.

Waar laat ik mijn spullen?

Alleen wat je nodig hebt tijdens de race leg je bij je fiets op de voor jou aangewezen plek. Tip: denk ook na over de volgorde waarin je de spullen neerlegt. Dan ligt alles makkelijk voor het grijpen en hoef je niet te zoeken.

Spullen die je tijdens de race niet nodig hebt, stop je in je tas. In de wisselzone is een plek ingericht waar je je tas vervolgens achter kunt laten. We raden aan om waardevolle spullen niet in de wisselzone achter te laten.

Wat is stayeren? En mag dat tijdens DUIN Duathlon & Triathlon

Stayeren is simpelweg achter elkaar fietsen, zodat degene achter je uit de wind blijft. Dit in elkaars wiel rijden zie vaak bij wielrenevenementen. Bij de DUIN Triathlon & Duathlon is stayeren niet toegestaan. Op het fietsparcours is jury van de NTB aanwezig om dit te controleren.

Bij de Teamcompetities en de Open Triple Mix serie is stayeren wel toegestaan.

Hoe kan ik het beste wisselen?

Zorg dat je goed onthoudt waar je fiets staat in de wisselzone. Om je spullen het makkelijkste te pakken, is het verstandig om spullen aan je fiets te hangen (je hoeft niet steeds te bukken), alles aan dezelfde kant te leggen (je hoeft dan niet steeds om je fiets te lopen) en alles in de juiste volgorde te leggen. Neem bij slecht weer ook een tas of een zak mee waar je je spullen in doet, dan worden deze niet nat.

Heb je nog nooit een triathlon gedaan? Vermeldt dit dan bij je inschrijving en je krijgt van ons een gratis wisselclinic aangeboden! Meer informatie hierover vind je op de pagina Rookie Race.

Wat doe ik met mijn startnummer?

Bij de triathlon draag je je startnummer bij het fietsen op je rug en bij het hardlopen op je borst. Je startnummer draag je het makkelijkste met een startnummerband. Dit is een elastieken band die je om je middel draagt waar het nummer aan kan worden bevestigd. Bij de wissel draai je aan de band en het startnummer zit vanzelf op de juiste plek. Heel makkelijk! Heb je geen startnummerband? Het mogelijk om op de wedstrijddag nog een startnummerband te kopen bij een van de stands op het evenemententerrein.

En waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Het belangrijkste is dat de triathlon een leuke ervaring is. Natuurlijk wil je een goede tijd neerzetten en je goed voelen, maar het leuk hebben staat voor ons bovenaan. We wensen je dan ook heel veel plezier!

Heb je nog nooit een triathlon gedaan? Voor beginners organiseren wij een speciale informatieavond en een wisselclinic! Meer informatie hierover vind je hier.

Moet ik oefenen met wissels?

We adviseren zeker om een keer te oefenen met wissels. Dit kan makkelijk een keertje thuis. Leg al je spullen netjes op de juiste volgorde en oefen een keer met het omkleden. Je hoeft dit niet heel vaak te doen, maar het is wel prettig om het voorafgaand aan het evenement een keer gedaan te hebben.

Heb je nog nooit een triathlon gedaan? Vermeldt dit dan bij je inschrijving en je krijgt van ons een gratis wisselclinic aangeboden! Meer informatie hierover vind je op de pagina Rookie Race.

Hoe kan ik het beste trainen?

Een beginnende deelnemer kan zich prima in een periode van acht weken en drie keer per week trainen voorbereiden op een sprintafstand. Per week oefen je elke week een andere discipline. Leuk voor de afwisseling! Op de site van de triathlonbond vind je mooie voorbeelden voor een trainingsschema.

Moet ik een schema hebben om mij voor te bereiden?

Het is natuurlijk niet verplicht, maar het is wel handig om een beetje houvast te hebben. Op de site van de triathlonbond vind je meer informatie.

Heb ik een trisuit nodig?

Een trisuit is handig, maar zeker geen must. Je kunt ook prima snel andere kleding aantrekken tussen de wissels.

Waar laat ik mijn chip?

Je chip zorgt voor de tijdsregistratie. Je maakt deze vast aan je enkel met de band die je ontvangt bij je inschrijving als je een groene chip aanschaft. Zo heb je er tijdens geen van de drie onderdelen last van.

Ik heb geen racefiets en wetsuit, kan ik toch meedoen?

Jazeker! De DUIN Triathlon en Duathlon is geschikt voor alle niveau’s. Ook als je niet veel hardloopt, fietst of zwemt, maar wel en goede basisconditie hebt, is deze triathlon een unieke uitdaging. Je kan ook op een gewone (of geleende) fiets meedoen; alle fietsen met goed werkende remmen en zonder uitstekende delen zijn toegestaan.

Voor het zwemmen heb je eigenlijk alleen een zwembroek of badpak nodig en is een zwembrilletje aan te raden. Van ons krijg je een badmuts, die meteen dienst kan doen tegen eventuele kou. Als de watertemperatuur onder de 15,9 graden is, is het verplicht om een wetsuit te dragen. Als je deze niet hebt, kan je deze bij je inschrijving of op de dag zelf huren.

Heb je nog nooit een triathlon gedaan? Vermeldt dit dan bij je inschrijving en je krijgt korting op het huren van een wetsuit en racefiets! Meer informatie hierover vind je op de pagina Rookie Race.

Welke spullen moet ik allemaal meenemen?

Eigenlijk heb je alleen badkleding, een fiets, een helm en hardloopschoenen nodig om mee te doen met een triathlon. Naast deze essentiële spullen is het ook handig om gebruik te maken van een zwembril, een wetsuit, een trisuit, fietsschoenen en een fietsbril.

Een uitgebreide checklist vind je in dit artikel van Transition.

Ik heb geen racefiets en wetsuit, kan ik toch meedoen?

Nee dat is zeker niet nodig. Je kan ook op een gewone (of geleende) fiets meedoen; alle fietsen met goed werkende remmen en zonder uitstekende delen zijn toegestaan. Wil je toch graag meedoen met een racefiets en heb je er geen? Deelnemers zonder racefiets kunnen via het inschrijfformulier een racefiets huren voor de wedstrijddag.

Ben je al ingeschreven, maar wil je toch een fiets huren? Stuur dan een e-mail naar info@start-2-finish.nl

Ik heb geen racefiets en wetsuit, kan ik toch meedoen?

Als de watertemperatuur onder de 15,9 graden is, is het verplicht om een wetsuit te dragen. Als het water heel warm is, dan is het zelfs verboden om een wetsuit te dragen. Houd onze social media kanalen daarom goed in de gaten. In de week voor de triathlon communiceren we hier nog de laatste temperatuurcheck.

Als je geen wetsuit hebt, kan je deze bij je inschrijving of op de dag zelf huren.

En een badmuts?

Die krijg je van ons. Behalve dat deze handig is en heel mooi staat, zorgt het ook nog voor de nodige warmte. En nog veel belangrijker, deze is ook verplicht zodat de organisatie iedereen goed kan zien in het water.

Wat voor schoenen moet ik aan?

Bij het fietsen kun je gebruik maken van echte fietsschoenen die je vastklikt in je fiets, maar dit hoeft niet. De enige schoenen die we wel echt aanraden zijn hardloopschoenen. Het is belangrijk dat deze lekker zitten en als je wilt kun je ze ook gebruiken tijdens het fietsen.

Wat is de Triple Mix?

De Triple Mix is een relatief jong, maar vooral spectaculair onderdeel binnen de triathlonsport. In het buitenland razend populair en in Nederland alleen bij DUIN Triathlon & Duathlon te doen. Op hoge snelheid volbrengen alle deelnemers drie ultrakorte triathlons. Niet alleen spectaculair vanwege de hoge snelheid, maar vooral ook door de korte afstand, de vele wissels en de weinige hoeveelheid rust die de deelnemers tussendoor krijgen. Spektakel gegarandeerd!

Tijdens de Triple Mix doe je drie ultrakorte triathlons, geschieden door tien minuten pauze. Dit doe je telkens in diverse volgordes.

Heat 1: zwemmen – fietsen – lopen
10 minuten rust
Heat 2: lopen – fietsen – zwemmen
10 minuten rust
Heat 3: fietsen – zwemmen – lopen

Kan ik zelf meedoen aan de Triple Mix?

Jazeker! Dit jaar is er tijdens de DUIN Triathlon & Duathlon voor het eerst een Open Triple Mix serie in Nederland! Wees er wel snel bij, er zijn slechts 80 startplekken beschikbaar.

Wat heb ik extra nodig tijdens de Triple Mix?

Het is bij de Triple Mix verplicht dat je iemand bij je hebt, een coach of een supporter, die tussen de series in je spullen kan klaarleggen voor de volgende heat. Alleen zó is er tijd genoeg om je zwem-, fiets- en loopspullen telkens op de juiste plaats klaar te hebben liggen. Als atleet heb je daar zelf – tussen de heats door – geen tijd voor.

Ook heb je tijdens de Triple Mix twee paar hardloopschoenen nodig.

Waar vind ik verdere informatie over de Triple Mix?

In de deelnemersinformatie wordt nog meer specifieke informatie gegeven over materiaal, wissels, etc. Deze wordt tenminste twee maanden voorafgaand aan het evenement op website geplaatst.

De parcoursen staan al online en zijn hier te vinden!

Is er een tijdslimiet voor de Triple Mix

Ja, de limiet om te finishen ligt op 1 uur en 50 minuten. Dit houdt in dat je gemiddeld 30 minuten over één heat kunt doen en 2 keer 10 minuten pauze hebt tussendoor.

Contact Us

Stuur ons een bericht voor je vragen over onze evenementen. Je krijgt snel bericht.