FAQ

Heb je een vraag? Kijk eerst eens bij deze veelgestelde vragen.

Wanneer krijg ik mijn deelnemerspakket?

Jouw deelnemerspakket ligt klaar op locatie op zaterdag 23 of zondag 24 mei! Na inschrijving via de website ontvang je van ons een bevestiging per e-mail. Ongeveer een week voorafgaand aan het evenement ontvang je van ons de laatste deelnemersinformatie. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws via onze social media kanalen!

Waarom heb ik geen bevestiging ontvangen?

Heb je jezelf ingeschreven, het bedrag voor jouw inschrijving betaald maar geen bevestiging ontvangen per e-mail? Neem dan contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@start-2-finish.nl.

Kan iedereen deelnemen aan de DUIN Triathlon?

Zeker! Iedereen, van beginner tot gevorderde triatleet, kan meedoen aan de DUIN Triathlon.

Heb je nog nooit een triathlon gedaan? Bij de DUIN Triathlon vinden we dat iedereen een triathlon moet kunnen doen en daarom hebben we een speciale ‘Rookie Race’ in het leven geroepen. Meer informatie hierover vind je hier.

De wedstrijden van de Teamcompetities zijn alleen toegankelijk voor teams die zijn ingeschreven voor deze competitie.

Ik kan of wil niet alle drie de onderdelen afleggen. Kan ik wel meedoen?

Ja, ook als je niet alle drie de onderdelen kunt of wilt afleggen, kan je deelnemen aan de DUIN Triathlon. In dit geval schrijf je je in met een relay team van 2 of 3 personen. Afhankelijk van de grootte van het team neemt een teamlid 1 of 2 onderdelen voor zijn of haar rekening.

Deelnemen met een relay team kan zowel op de Sprint- als de Olympische Afstand.

Hoe is de prijs voor deelname opgebouwd?

De prijs voor deelname aan de DUIN Triathlon bestaat uit drie delen:

  • Afhankelijk van de afstand waarvoor je je inschrijft, betaal je een bepaald bedrag aan inschrijfgeld
  • Als je geen lid bent van de Nederlandse Triathlon Bond, betaal je voor een daglicentie. Dit geldt als een verzekering. De hoogte van dit bedrag hangt af van de afstand waarvoor je je inschrijft.
  • Indien je geen eigen MyLaps ProChip hebt, kun je deze bij je inschrijving huren. Hiervoor betaal je €3,50.

Het inschrijfgeld per afstand vind je hier.

Door wie wordt de DUIN Triathlon & Duathlon georganiseerd?

De DUIN Triathlon wordt georganiseerd door Stichting Start2Finish. De organisatie organiseert al ruim 10 jaar verschillende duursportevenementen en is ook betrokken bij de organisatie van de Challenge Almere-Amsterdam en TRI HARD Series.

Meer informatie over het organisatieteam vind je hier.

Hoe blijf ik warm na het zwemmen?

Eigenlijk vooral door heel hard te fietsen. Maar natuurlijk kun je ook een kleine handdoek meenemen zodat je je even snel een beetje kunt afdrogen tijdens de onderdelen. Als je een trisuit onder een wetsuit draagt dan droogt deze wel snel op. Het materiaal van een trisuit neemt geen water op zoals katoen, en droogt wel snel.

Moet ik mijn fiets op slot zetten?

Nee, dat hoeft niet. Je fiets zet je op de voor jou bestemde plek in de wisselzone. Hier is altijd bewaking van de organisatie aanwezig.

Waar laat ik mijn spullen?

Alleen wat je nodig hebt tijdens de race leg je bij je fiets op de voor jou aangewezen plek. Tip: denk ook na over de volgorde waarin je de spullen neerlegt. Dan ligt alles makkelijk voor het grijpen en hoef je niet te zoeken.

Spullen die je tijdens de race niet nodig hebt, stop je in je tas. In de wisselzone is een plek ingericht waar je je tas vervolgens achter kunt laten. We raden aan om waardevolle spullen niet in de wisselzone achter te laten.

Wat is stayeren? En mag dat tijdens DUIN Duathlon

Stayeren betekent dat je dicht achter je voorganger fietst, zodat je uit de wind rijdt. Bij de DUIN Triathlon is stayeren niet toegestaan. Je moet altijd minimaal 10 meter achter het achterwiel van je voorganger blijven. Op het fietsparcours is jury van de NTB aanwezig om dit te controleren.

Bij de Teamcompetities is stayeren in sommige gevallen wel toegestaan. Voor informatie hierover verwijzen we je naar de website van Teamcompetities.

Hoe kan ik het beste wisselen?

Zorg dat je goed onthoudt waar je fiets staat in de wisselzone. Om je spullen het makkelijkste te pakken, is het verstandig om spullen aan je fiets te hangen (je hoeft niet steeds te bukken), alles aan dezelfde kant te leggen (je hoeft dan niet steeds om je fiets te lopen) en alles in de juiste volgorde te leggen. Neem bij slecht weer ook een tas of een zak mee waar je je spullen in doet, dan worden deze niet nat.

Iedereen die zich inschrijft voor de Rookie Race krijgt van ons een gratis wisselclinic aangeboden. In deze clinic geeft een ervaren triatleet je nuttige en direct toepasbare tips om snel te wisselen.

Wat doe ik met mijn startnummer?

Bij de triathlon draag je je startnummer bij het fietsen op je rug en bij het hardlopen op je borst. Je startnummer draag je het makkelijkste met een startnummerband. Dit is een elastieken band die je om je middel draagt waar het nummer aan kan worden bevestigd. Bij de wissel draai je aan de band en het startnummer zit vanzelf op de juiste plek. Heel makkelijk! Heb je geen startnummerband? Het mogelijk om op de wedstrijddag nog een startnummerband te kopen bij een van de stands op het evenemententerrein.

En waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Het belangrijkste is dat de triathlon een leuke ervaring is. Natuurlijk wil je een goede tijd neerzetten en je goed voelen, maar het leuk hebben staat voor ons bovenaan. We wensen je dan ook heel veel plezier!

Nog nooit een triathlon gedaan? Iedereen die zich inschrijft voor de Rookie Race krijgt van ons een gratis wisselclinic aangeboden. In deze clinic geeft een ervaren triatleet je nuttige en direct toepasbare tips om snel te wisselen.

Moet ik oefenen met wissels?

We adviseren zeker om een keer te oefenen met wissels. Dit kan makkelijk een keertje thuis. Leg al je spullen netjes op de juiste volgorde en oefen een keer met het omkleden. Je hoeft dit niet heel vaak te doen, maar het is wel prettig om het voorafgaand aan het evenement een keer gedaan te hebben.

Nog nooit een triathlon gedaan? Iedereen die zich inschrijft voor de Rookie Race krijgt van ons een gratis wisselclinic aangeboden. In deze clinic geeft een ervaren triatleet je nuttige en direct toepasbare tips om snel te wisselen.

Hoe kan ik het beste trainen?

Een beginnende deelnemer kan zich prima in een periode van acht weken en drie keer per week trainen voorbereiden op een sprintafstand. Per week oefen je elke week een andere discipline. Leuk voor de afwisseling! Op de site van de triathlonbond vind je mooie voorbeelden voor een trainingsschema.

Moet ik een schema hebben om mij voor te bereiden?

Het is natuurlijk niet verplicht, maar het is wel handig om een beetje houvast te hebben. Op de site van de triathlonbond vind je meer informatie.

Heb ik een trisuit nodig?

Een trisuit is handig, maar zeker geen must. Je kunt ook prima snel andere kleding aantrekken tussen de wissels.

Waar laat ik mijn chip?

Tijdens de wedstrijd draag je de chip om je linkerenkel. Een gehuurde chip lever je in bij het uitchecken van je fiets uit de wisselzone.

Ik heb geen racefiets en wetsuit, kan ik toch meedoen?

Jazeker! Je kan ook op een gewone (of geleende) fiets meedoen; alle fietsen met goed werkende remmen en zonder uitstekende delen zijn toegestaan.

Voor het zwemmen heb je eigenlijk alleen een zwembroek of badpak nodig en is een zwembrilletje aan te raden. Van ons krijg je een badmuts, die meteen dienst kan doen tegen eventuele kou. Als de watertemperatuur onder de 15,9 graden is, is het verplicht om een wetsuit te dragen. Als je deze niet hebt, kan je deze bij je inschrijving of op de dag zelf huren.

Nog nooit een triathlon gedaan? Iedereen die zich inschrijft voor de Rookie Race krijgt van ons een gratis wisselclinic aangeboden. In deze clinic geeft een ervaren triatleet je nuttige en direct toepasbare tips om snel te wisselen.

Welke spullen moet ik allemaal meenemen?

Eigenlijk heb je alleen badkleding, een fiets, een helm en hardloopschoenen nodig om mee te doen met een triathlon. Naast deze essentiële spullen is het ook handig om gebruik te maken van een zwembril, een wetsuit, een trisuit, fietsschoenen en een fietsbril.

Een uitgebreide checklist vind je in dit artikel van Transition.

Ik heb geen racefiets en wetsuit, kan ik toch meedoen?

Nee dat is zeker niet nodig. Je kan ook op een gewone (of geleende) fiets meedoen; alle fietsen met goed werkende remmen en zonder uitstekende delen zijn toegestaan. Wil je toch graag meedoen met een racefiets en heb je er geen? Deelnemers zonder racefiets kunnen via het inschrijfformulier een racefiets huren voor de wedstrijddag.

Ben je al ingeschreven, maar wil je toch een fiets huren? Stuur dan een e-mail naar info@start-2-finish.nl

Ik heb geen racefiets en wetsuit, kan ik toch meedoen?

Als de watertemperatuur onder de 15,9 graden is, is het verplicht om een wetsuit te dragen. Als het water heel warm is, dan is het zelfs verboden om een wetsuit te dragen. Houd onze social media kanalen daarom goed in de gaten. In de week voor de triathlon communiceren we hier nog de laatste temperatuurcheck.

Als je geen wetsuit hebt, kan je deze bij je inschrijving of op de dag zelf huren.

En een badmuts?

Die krijg je van ons. Behalve dat deze handig is en heel mooi staat, zorgt het ook nog voor de nodige warmte. En nog veel belangrijker, deze is ook verplicht zodat de organisatie iedereen goed kan zien in het water.

Wat voor schoenen moet ik aan?

Bij het fietsen kun je gebruik maken van echte fietsschoenen die je vastklikt in je fiets, maar dit hoeft niet. De enige schoenen die we wel echt aanraden zijn hardloopschoenen. Het is belangrijk dat deze lekker zitten en als je wilt kun je ze ook gebruiken tijdens het fietsen.

Contact Us

Stuur ons een bericht voor je vragen over onze evenementen. Je krijgt snel bericht.